2013. február 23., szombat

A világ tíz legfurcsább hobbija


A világ tíz legfurcsább hobbija

 
Nyakunkon a vizsgaidőszak, amikor rendszerint váratlanul buzog fel bennünk a kreativitás: egy ösztön, aminek kénytelenek vagyunk behódolni a tételek és kötelezők átrágása helyett, mellett, felett… Az alábbiakban bemutatunk tíz példát szerte a világból, hogy mivel varázsolhatjuk érdekesebbé – és kétségtelenül bizarrabbá – életünk legsötétebb óráit.
 1. Halottnak tettetni magunkat
Bizonyára sokunknak megfordul a fejében egy-egy éjszakába nyúló könyvlapozgatás után, mikor az agyunk már mereven elzárkózik bármiféle információ befogadásától, és a testünket sem lendíti mozgásba az ereinkben cirkuláló kávé, hogy egyszerűen örök álomba szenderülünk. Chuck Lamb, vagy ahogyan világszerte ismerik, The Dead Body Guy, egészen tökélyre fejlesztette ezt a tevékenységet.  A hatgyermekes amerikai férfi azonban nem csak családját hozza zavarba időnként furcsa hobbijával: fotókat és videókat készít magáról, amelyekkel a 2005 óta töretlen népszerűségnek örvendő weboldalán szembesülhet a nagyközönség. A honlapon különös hobbiját azzal magyarázza, nagy álma volt, hogy színész lehessen, de sem elég tapasztalata, sem elég attraktív külseje nem volt hozzá, hogy filmekben szerepelhessen. Álma mégis teljesülni látszik: újságokban és tévéműsorokban tűnik fel, dokumentumfilmet forgatnak róla és hamarosan kiadja saját DVD-jét.
 2.  Háttérmunkát végezni a tévében – kicsit másképp
Manapság egyre többször érezhetjük úgy, hogy nem szükséges évekig készülni és elhivatottan keresni a lehetőségeket ahhoz, hogy egyszer a tévében kössünk ki – elég egy csipetnyi merészség és hogy jókor legyünk jó helyen.  Paul Yarrow remek példát szolgáltathat nekünk: a londoni férfi feltűnt már a BBC, az ITV, a Channel 4 és a Sky News élő hírközvetítései alkalmával a háttérben sétálgatva, újságot lapozgatva vagy egyenesen a kamerába bámulva a tudósító mögött. Bizarr hobbija meghozta számára az ismertséget, feltűnése ma már internetes mémnek számít.
 3.  Pénzt adományozni idegeneknek
Elsőre semmi különös nincs a fenti cselekedetben, hiszen adakozni szép dolog, néha jól esik rendbe tenni a karmánkat egy kis apró adományozásával. Vannak olyanok azonban, akiknek ez mindennapos esemény, még akkor is, ha valójában nem engedhetnék meg maguknak. Reed Sandridge 2009-ben vesztette el munkáját, a rászakadt szabadidőt pedig egy cseppet sem költségkímélő hobbival töltötte ki: egy éven keresztül minden nap tíz dollárt adományozott egy-egy rászorulónak, minden egyes alkalommal más-más embernek, cserébe pedig a jó érzésen kívül nem várt semmit. Tízdolláros ajándékainak történetét egy kis fekete jegyzetfüzetben vezette, később blogot indított Year of Giving(http://yearofgiving.org/) címmel, ahol megemlékezik mindazokról, akiken segített, hasonló segítségre buzdítva olvasóit.
4.  Tehénbőgést hallatni
Ha már igazán nem tudunk mit kezdeni magunkkal, és netán tehénbőgési tudományunkat szeretnénk tökélyre fejleszteni, a tizenéves Austin Siok nevét kell megjegyeznünk a témában. Az ifjú tehénbőgés-szakértő megnyert egy minden évben megrendezett „múzás”-vetélkedőt, mivel az ő produkciója volt a legmuzikálisabb a nyolcvan jelentkező közül. A kisfiú elmondta, már óvodás kora óta járatos a tehénbőgés berkeiben, de az igazi kőkemény gyakorlást csak a verseny előtti nyáron kezdte el. A sok munkával töltött óra meghozta a gyümölcsét, Austin lebőgetett mindenkit, teljesítményét pedig többek között ezer dollárral és egy aranykolomppal jutalmazták.
5.  Ecstasy tablettákat gyűjteni
Talán annyira még nem rossz a helyzet, hogy tanulásra szánt óráinkat konyhában repkedő sárkányok üldözésével helyettesítsük, de annyi biztos, hogy Ecstasy tablettákat gyűjteni még ezek nélkül is elég különös dolog. Egy holland férfi tíz évet szentelt az életéből arra, hogy a létező összes színű és formájú változatot összegyűjtse a serkentő tablettákból. A közel 2400 darabból álló gyűjteménnyel azonban mára már nem büszkélkedhet, hiszen néhány éve az egészet ellopták. A kollekció illegális természetének ellenére a férfi mégis feljelentést tett, hiszen a tabletták között akad negyven olyan darab, amelynek elfogyasztása igazán súlyos következményeket vonna maga után.
6.  Járműveket tetoválni
Minden bizonnyal a buddhizmus elszánt követőjének, emellett pedig temérdek szabadidővel rendelkező nyugdíjasnak kell lennünk ahhoz, hogy ilyesmi eszünkbe jusson. A Tajvanból származó Li Zongxiong megfelel a fenti követelményeknek, bizonyára ezzel magyarázható, hogy autója mellett két kamion és egy motor minden centiméterét teleírta már buddhista szövegekből származó erkölcsi tételekkel – nem feledkezve meg a szélvédőkről és a kerekekről sem. Állítása szerint hobbija miatt már a hatóságokkal is összetűzésbe került, hiszen nem egyszer feltételezték, hogy az idős úr divatos szóval élve trollkodik, azaz vénségére mások kárán éli ki elfojtott művészi hajlamait.
7. Panaszt tenni
Annak dacára, hogy egy szövetségi börtönben csücsül Kentuckyban, Jonathan Lee Riches mégis a Guiness Rekordok Könyvéig vitte. Ő az a személy ugyanis, aki a világon a legtöbbször élt panasszal a bíróságon. Itt azonban még nem fejeződik be a történet, hiszen a férfi – aki bevallása szerint pszichiátriai kezelés alatt áll – a kitüntetést azzal hálálta meg, hogy polgári pert indított a Guiness ellen is, mondván nem volt joguk hozzá, hogy leközöljék „mesterműveit”. Ezen művek között szerepelnek többek között benyújtott keresetek George W. Bush, Britney Spears, a szomáliai kalózok és buddhista szerzetesek ellen, de Richestől még olyan nagyhatású személyiségek sem nyugodhattak békében, mint Platón vagy Nostradamus. Ezen kívül az Eiffel-torony és a Lincoln-emlékmű is mélységesen zavarta a férfi lelki nyugalmát. Reménykedjünk benne, hogy nem ez a cikk lesz a következő…
8. Kutyákat sztájlisztolni
Bizonyára megugrana a népszerűségi indexünk barátaink körében és a szomszédunk sem fáradna azzal, hogy borsot törjön az orrunk alá, ha egy tigrissel fáradnánk le laza esti sétánkra. Kínai barátaink egy lépéssel már előttünk járnak: egyre felkapottabbá válik ugyanis a szokás, hogy házi kedvenceik szőrét más állatok mintájára alakítsák ki. A gazdik ott már nem lepődnek meg, ha a mosás-vágás, sőt, festés után kutyáik esetleg pandaformába öntve folytatják tovább létezésüket.
9. Hullámvasutazni
Sokaknak elég az életben egyszer is, sokan egyszerűen képtelenek megunni. Az utóbbiak közé tartozik a nyolcvanas éveiben járó Vic Kleman, akinek szenvedélyes hullámvasutazóként nincs jobb dolga, mint körbeutazni a világot, és felülni minden egyes hullámvasútra, amire csak lehet. Az idős úr annyira lelkesedik a hullámvasutak iránt, hogy az egyiknek még a születésnapját sem restellte megünnepelni: öt órát töltött egyhuzamban a Kennywood Parkban található Jack Rabbiten, amely idő alatt kilencvenszer gördült végig a síneken, ezzel tisztelegve a hullámvasút fennállásának kilencvenedik évfordulója előtt.  A férfi már 1959 óta látogatja a vidámparkot, maratoni vasutazásával pedig négyezerre(!) tornászta a Jack Rabbittel megtett utak számát.
10. Melleket kötni
Bár csak a lista végére került, gyapjúmelleket kötni ismét egy olyan dolog, ami nehezen jutna az átlag halandó eszébe. Audrey Horncastle ugyan már meghaladta a nyolcvanat, de nem ismer tréfát, ha kötögetésről van szó. A furcsa foglalatoskodásnak ezen felül haszna is van: a gyapjúmellek segítségével elsőgyermekes anyukákat készítenek fel a szoptatás nehézségeire.  Az idős hölgy, aki három év alatt több mint száz különös terméket állított elő, addig szeretné folytatni a munkát, ameddig csak szükség van rá, még akkor is, ha a fizetsége csak az anyagköltséget fedezi.
Ötlet: http://www.oddee.com/
Ha a fenti érdekességek mellett beszámolnál saját vagy egy ismerősöd furcsa hobbijáról, ne tartsd vissza az információt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése